Živogošće

Živogošće je malo turističko primorsko mjesto s oko 450 stalnih stanovnika na Makarskoj rivijeri,koje pripada općini Podgora i oko 22 km udaljenom od Makarske. Na idealnoj smo lokaciji za dnevne izlete oko 90 km udaljenom od Splita, 60 km od Metkovića i povijesne Narone, 70 km od Medjugorja, oko 110 km od Dubrovnika, Mostara i Trogira.

Do ulaza u park prirode Biokovo je 20 km + 25 km do najvišeg vrha Biokova Sv. Jure.

Živogošće se sastoji od pet zaselaka. Tri su smještena uz samu obalu, a to su: Porat, Mala Duba i Blatote starija naselja s pretežito kamenim kućama Strnj i Murava svega oko 1 km udaljeni od morske obale, ispod ponosne planine Biokovo.

Živogošće je dobilo ime po „živom gošćenju“ putnika namjernika još davnih vremena, a te navike i tradicija su ostale i do danas kod marljivih, vrijednih i susretljivih domaćina, ribara i težaka. Velika osunčanost i prekrasne prirodne plaže od oblutaka pomažu od 1965 godine nakon dovršetka izgradnje jadranske magistrale – više od 50 godina snažnom razvoju turizma u ovoj regiji, koju svake godine posjećuje sve više i više turista. Za smještaj posjetitelja Živogošće i domaćini nude kvalitetan privatni smještaj u apartmanima, sobama, obiteljskim kućama, udobnim i luksuznim hotelima, vilama i kampovima s maksimalnim kapacitetom do 4600 dnevnih posjetitelja tijekom srpnja i kolovoza uzduž 7 km prekrasnih prirodnih plaža i obale. Uz bogatu povijest Živogošća, svjedoče „gomile“ ostaci „ ville rustice“i rimski napis „Pokrivenica“ iz 4 stoljeća.

Tadašnje i današnje prirodne ljepote Živogošća su idealno mjesto za odmaranje obitelji s djecom i prijateljima. Šetnje ili vožnje biciklom uz lungo mare i djelom na planinu Biokovo po označenim pješačkim stazama oduvijek su besplatni i dostupni svima koji prirodu vole i s njom žele živjeti u skladu.

HVALAsvima koji pozitivno gledaju u budućnost, čuvaju ekologiju i skupljaju otpad, rade na svojim i zajedničkim projektima održivog razvoja i tako konstantno pomažu boljitku i razvoju naše ruralne destinacije 365 dana u godini.

Dragi gosti i prijatelji svi ste pozvani da uživate u našem zajedničkom miru i proživite barem jedan djelić svog dragocjenog vremena s nama, daleko od užurbanosti života, kao nekada u dobra stara vremena.

ŽIVOGOŠĆE DANAS

Živogošće kao turističko mjesto danas je privlačno odredište s iznimno kvalitetnom turističkom ponudom na Makarskoj rivjeri. Borove šume, masline, priroda te mnogobrojni objekti različitih kategorija danas privlače velik broj turista po morskim uvalama i šljunčanim plažama te šetnicom dužine 7 km. Pozvani ste svi Vi, koji se žele odmoriti i kupati u kristalno čistom moru i netaknutoj prirodi. Živogošće ima dugu povijest jer su tu boravili rimljani i izgradili „Vile rustice“ kao objekte za odmor i boravak nekog rimskog bogataša ili zapovjednika na njegovom putu za južne provincije carstva. Živogošće danas je moderno naselje koje se bavi turizmom, prometom i trgovinom. Ponuda konoba i restorana, koji nude poznate dalmatinske specijalitete svake godine je veća i bolja. U ovu prirodnu oazu gosti i turisti svake godine više i više navraćaju.

Dođite i Vi. Dobrodošli!

ŽIVOGOŠĆE POVIJEST

Povijest mjesta Živogošće spominje po prvi put u Kreševskoj Povelji dokumentu iz 1434 godine, kojom se mjesto pohvaljuje po ljubaznosti prema gostima i putnicima namjernicima. Tako da je u narodu ostao taj naziv da rado primaju žive goste i putnike. Kreševska Povelja je dodijeljena u slavu boga gostoprimstva iz tog doba. Ta tradicija ljubaznosti prema gostima i turistima postoji u Živogošću i danas. U neposrednoj blizini postoje ostaci rimske vile, koja je vjerojatno bila na rimskom putu za južne provincije, gdje su se mogli odmoriti pripadnici bogataša ili rimskih generala. Kroz Povijest mjesta Živogošće se spominju česti dolasci turske vojske koja bi tada palila i pljačkala ovaj bogati kraj. Tako su 1647. godine spalili Franjevački Samostan i naselje koje je bilo u njegovoj blizini. Kasnije su se mijenjale mnoge vlasti i vladari koji su ostavili traga na kulturu, arhitekturu i urbanizmu tadašnjih naselja. Današnja povijest mjesta Živogošće je vezana za moderno naselje koje se bavi turizmom, trgovinom i prometom.

Villa Brajković

Ova web stranica zivogosce.com koristi kolačiće.
Nastavkom pregledavanja pristajete na korištenje svih kolačića.
Reservation

JAVITE NAM SE

Villa Brajković
Živogošće Blato 1, 21329 Živogošće, Hrvatska
Telefon/Viber/WhatsApp: +385 98 187 4281
Email: davorbrajkovic1991@gmail.com 
Contact us